Barefoot obuv pro děti

Barefoot obuv je pro děti velmi vhodná, protože simuluje chůzi naboso a zároveň chrání nohu jako klasická bota.

Tzv. plochá noha je zpravidla výsledkem nedostatečné nožní klenby, tj. svalů a vazů vytvářejících pevný a pružný systém chodidla. Prokazatelně nepříznivý vliv na vývoj dětské nožní klenby má nedostatek pohybu, chůze po tvrdém povrchu nebo nevhodná obuv. Pro správný vývoj dětské nohy je nutný volný pohyb mezi jednotlivými klouby nohy, ideální je pravidelná chůze naboso v nerovném terénu, v písku, trávě, po kamínkách, brouzdání ve vodě, chůze po špičkách nebo sbírání předmětů bosou bohou.

Běžná obuv často omezuje nohu, což může vést ke zdravotním potížím. Chybné zatížení klenby se pak bohužel často dále přenáší na lýtka, kolena, pánev a dále k páteři a rozvíjí funkční kloubní poruchy.

Barefoot obuv simuluje chůzi naboso. Bota nemá žádný sklon podrážky mezi špičkou a patou, což znamená, že při chůzi nebo běhu máte přirozený postoj - pata není výš než špička a chodidlo může přirozeně pracovat. Špička boty je pak rozšířena, aby se v ní mohly prsty rozprostřít. Noha tak i v botě má možnost pracovat, jako kdyby byla naboso. Tím dochází k posílení svalů celého chodidla, k posílení nožní klenby a tím pádem také ke zlepšení držení celého těla. Barefoot boty mají pouze několik milimetrů silnou podrážku, tím umožňují kontakt s povrchem a neustálou práci nohy.

Pokud Vás zajímá barefoot obuv pro děti, odkážeme Vás například na obchod Footmark v Jindřichově Hradci.

Footmark - dětská obuv
Footmark - leták (ke stažení ve formátu PDF)