Kojenecká výživa
- Ideální strava pro novorozence a kojence po stránce kvality i kvantity
- Je ekonomicky výhodné
- Podporuje obranyschopnost – imunitu
- Snižuje vznik alergií
- Podporuje psychosociální vztah mezi matkou a dítětem
3. Složení mateřského mléka
Bílkoviny
Obsah bílkovin v mateřském mléce je 11,3–20,7 g/l, tj. 1,5 %. Pokud vystavíme mléko působení trávicí kyseliny-vysráží se kasein (mléčná bílkovina) a oddělí se syrovátka (tj. žlutá tekutina bez vysráženého kaseinu). Syrovátka (tzv. mléčné sérum) je bohatá na vitaminy (B, C, E), minerály a syrovátkové bílkoviny. Velmi důležitý je poměr kaseinu a syrovátky pro snadnou stravitelnost (v mateřském mléce 20:80, naproti tomu v mléce kravském 80:20). Proto musí být kravské mléko, má-li být podáváno kojenci, adaptováno, tzn. změněn poměr bílkovin ve prospěch syrovátkových. Základní složkou lidské syrovátky jsou α-laktoglobulin, laktoferin a imunoglobulin A (IgA). Další zvláštností složení lidského mléka jsou vysoké koncentrace volných aminokyselin – důležitý je hlavně poměr cystin:methionin (2:1) a taurin.
4. Imunologické aspekty kojení
Prsní žláza je velmi výkonný orgán imunity v celém svém komplexu. Lidské kolostrum obsahuje 1–3 Í 106 leukocytů. 80-90 % z toho jsou makrofágy, které fagocytují kvasinky a bakterie. 10 % jsou lymfocyty, z toho polovina B-lymfocytů a polovina T-lymfocytů.
- Laktoferin – Jednou ze základních vlastností bílkoviny Laktoferinu je schopnost vázat železo. Vstřebávání železa z potravy probíhá zejména v tenkém střevě. Laktoferin reguluje koncentraci železa ve střevě, a tím vytváří vhodné prostředí pro růst prospěšných bakteriálních kmenů (Lactobacillus bifidus) a naopak brání růstu a pomnožování patogenních bakterií. Některé části molekuly laktoferinu patogenní bakterie přímo poškozují a ničí.
- Lysozym – hraje významnou roli v imunitních procesech, štěpí některé vazby buněčných stěn bakterií a chrání tak organismus před bakteriální infekcí.
- IgA – základní faktor ochrany střeva před viry a bakteriemi.
Obsah základních živin ve 100 g mléka:
Kolostrum
|
Zralé mat. mléko
|
Kravské
mléko
|
|
En/kcal |
56
|
69
|
64
|
Bílkoviny (g) |
2
|
1,3
|
3,34
|
Tuky (g) |
2,6
|
4,1
|
3,57
|
Sacharidy (g) |
6,6
|
7,2
|
4,55
|
Kyselina linoleová (g) |
|
0,38
|
0,09
|
Minerální látky (g) |
0,2
|
0,21
|
0,74
|
6. Složení kravského mléka
- Bílkoviny – v kravském mléce je 2,3krát více bílkovin, složení je nevyhovující také po stránce kvality. Kaseinu je 80 %, syrovátky je pouze 20 %. V kravském mléce je β-laktoglobulin, který v lidském mléce chybí, β-laktoglobulin je hlavní antigenní složka. Může ovlivnit alergii.
- Tuky – v kravském mléce je nedostatek nenasycených mastných kyselin, především kyselina arachidonová a linolová (v mateřském mléce je jich asi 4Í více než v kravském). Kravské mléko neobsahuje dostatek 3 omega a 6 omega nenasycených mastných kyselin.
- Sacharidy – menší množství než v mateřském mléce.
- Minerály – kravské mléko má vysoký obsah minerálů, ale nepříznivý poměr mezi vápníkem a fosforem 1:1. Železo – z kravského mléka se vstřebává 30 % železa (z mateřského 70 %).
- Imunologické aspekty – celkový imunologický deficit. Nejsou přítomny prebiotika, není přítomen bifidus faktor, není přítomen Lysozym.
Prebiotika a probiotika podporují růst zdraví prospěšných bakterií, čímž zlepšují rovnováhu ve střevě. Obě látky přitom pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru i imunitní systém. Probiotika jsou živé organismy (bakterie). Prebiotika jsou nestravitelné části stravy, které napomáhají jejich správné činnosti a růstu. Prebiotika jsou jednou z nejvýznamnějších složek mateřského mléka , probiotika jsou jeho součástí pouze v silně omezené míře.
8. Umělá kojenecká výživa obsahuje složku mléčnou a nemléčnou
a) Mléčná formule
Formule je označení pro sušené formy adaptovaného kravského mléka. Cílem této úpravy je přizpůsobit složení kravského mléka mateřskému mléku, tzv. humanizací. U bílkovin to znamená snížení obsahu bílkovin. Ne zcela se daří přizpůsobit kvalitu bílkovin, tj. upravit poměr kasein–syrovátka. Je snížen obsah minerálů na polovinu, jsou přidány nenasycené mastné kyseliny. Sacharidy jsou kryty především laktózou. Jsou přidávána probiotika a v posledním období i prebiotika (např. imunofortis). Některé firmy zdůrazňují výrobu z biopotravin. Existují počáteční formule, pokračující formule a speciální formule. Počáteční řady příslušné formule jsou označovány číslem 1, pokračující 2, či 3. Existuje celá škála výrobců. Uvádíme vzorky firmy Hipp, která dodává na trh Bio výrobky. Nedoporučuje se čerstvé kravské mléko pro vysoký obsah solí, bílkovin a nedostatku nenasycených mastných kyselin a ochranných látek.
Nemléčná výživa by měla začít u kojených dětí po šestém měsíci, u nekojených od 4. měsíce. Začíná se obvykle v dopoledních hodinách ovocnou kaší a postupně se výživa rozšiřuje na zeleninu a od 6. měsíce se začne přidávat kaše – ne krupicová. Jedná se o celou řadu výrobků obsahujících čistě ovoce, zeleninu, maso, různé druhy kaší z obilovin, rýže atd. Většinou jde o mix mléka, zeleniny, masa atd.
Všechny nemléčné přípravky lze však připravovat doma z čerstvé zeleniny podle speciálních předpisů. Zásada je nepodávat moučné výrobky (obsahující lepek) do 6ti měsíců věku.